Goed nieuws voor de huurders van sociale huurwoningen: ze zullen het komend jaar niet met de  gebruikelijke huurverhoging worden geconfronteerd. Maar voor alle duidelijkheid hierbij een paar kanttekeningen:

In de eerste plaats geldt de maatregel van minister Ollongren niet voor álle huurders, maar alleen voor huurders van huizen tot de liberalisatiegrens. Die ligt dit jaar op €752,33 per maand. Huren boven die grens kunnen dit jaar dus wél worden verhoogd. 

Het blijft daarbij mogelijk dat bij verduurzaming van de woning de huur stijgt omdat (minimaal 70% van) de huurders daar vóór de verduurzaming mee akkoord zijn gegaan. Ook nieuwe huurders kunnen een andere huur berekend krijgen dan hun voorgangers. 

Het bevriezen van de huren kost Beter Wonen natuurlijk geld, want algemene kosten (inflatie dus) blijven stijgen. Dat verlies zal in 2021 door de Rijksoverheid worden gecompenseerd, zo heeft minister Ollongren beloofd in een brief aan de Tweede Kamer. Maar hoe de gemiste inkomsten de komende jaren worden goedgemaakt blijft vooralsnog duister – ongetwijfeld komt dat bij de kabinetsformatie later dit jaar aan de orde. 

Hieronder de achtergrond van het huurbeleid volgens NRC Handelsblad van 17/02:

Ollongren bevriest huren