Huurwoning

Tubantia 26 augustus 2021

ALMELO - Het aantal mensen dat naarstig op zoek is naar een sociale huurwoning in Almelo is in een jaar tijd met tien procent gestegen, naar ruim 3400. Toch is de kans groot dat nieuwe huurders vrij vlot de sleutels ontvangen. Gemiddeld is de wachttijd in Almelo zeven maanden. 

Een sociale huurwoning wordt niet zomaar toegewezen. Gegadigden moeten er wel wat voor doen; reageren als er een geschikt huis of appartement vrij komt, benadrukt woordvoerder Rutger Brunink van Beter Wonen. „Als je staat ingeschreven als woningzoekende en je doet verder niets, dan gebeurt er ook niets. Krijg je geen huis.”

Woonburo

Samen met zustercorporatie Sint Joseph regelt Beter Wonen de toewijzing van sociale huurwoningen. Dat gebeurt via het Woonburo. Op de site worden op dit moment acht appartementen en een tussenwoning te huur aangeboden. Dat lijkt een druppel op een gloeiende plaat, want Almelo telt momenteel ongeveer 3400 ‘actief woningzoekenden’, blijkt uit de jaarverslagen van de beide corporaties.

Wachttijd valt mee

Toch valt de wachttijd alleszins mee, doet de Beter Wonen-woordvoerder uit de doeken. „De gemiddelde zoektijd voor een sociale huurwoning is zeven maanden. Dat blijkt uit gegevens van ons Woonburo. Vergeleken met veel andere plaatsen in Nederland gaat het zoeken naar een huurwoning vlot in Almelo.” Onderzoek door research- en adviesbureau Rigo bevestigt dat. In sommige gemeenten, zoals Woerden en Putten, kunnen de wachttijden zelfs tot negen jaar oplopen. In Overijssel zijn er volgens Rigo plaatsen met wachttijden van vijf jaar. In de directe omgeving van Almelo doet Rijssen-Holten het met een gemiddelde zoektijd van zes maanden nog wat beter. In Twenterand is de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning 13 maanden.

 Druk op woningmarkt 

In Almelo is het aantal actief woningenzoekenden al jaren aan het stijgen, blijk uit de jaarverslagen van de corporaties. Terwijl ook de gemiddelde inschrijfperiode bij het Woonburo steeds langer wordt. In 2020 was dat gemiddeld 2,3 jaar. „De druk op de woningmarkt in Almelo blijft oplopen”, wordt geconcludeerd. Brunink van Beter Wonen legt uit dat er een aanzienlijk verschil is tussen ‘inschrijfperiode’ en ‘zoektijd’. „Iemand die ingeschreven staat is niet per definitie actief zoekend. Dat is hij of zij pas wanneer er daadwerkelijk op vrijgekomen woningen wordt gereageerd.”

Snel inschrijven

Veel inschrijvers zijn daar nog niet aan toe, weet Brunink. „Neem bijvoorbeeld een ouder echtpaar dat nu in een tussenwoning woont en op den duur wil verhuizen. Bijvoorbeeld naar een appartement in het centrum. Wij adviseren deze mensen zich alvast in te schrijven via het Woonburo.” Dan is het echtpaar namelijk eerder aan de beurt, als er in de toekomst een geschikte woning vrij komt. „Degene die het langst staat ingeschreven komt het eerst voor een bezichtiging in aanmerking.”

12000 huurwoningen

Samen beschikken de twee corporaties over circa 12.000 huurwoningen in Almelo. Waarbij Beter Wonen met 6400 huizen wat groter is. „Het aantal woningen is de laatste jaren stabiel, als ik kijk naar onze projecten met sloop, nieuwbouw en renovatie”, zegt Brunink. Bij een sociale huurwoning is de maandelijkse huur niet hoger dan de toeslaggrens, momenteel op 752,33 euro bepaald. In Almelo is 33 procent van de woningen (in totaal 33.000) aangemerkt als sociale huurwoning.

Alleenstaande met laag inkomen

Volgens gegevens van het Woonburo is de meest voorkomende actief woningzoekende een ‘alleenstaande, met een laag inkomen’. De woordvoerder van Beter Wonen heeft de cijfers op een rijtje. „Van de ruim 3400 actief woningzoekenden komen er ruim 2700 uit de gemeente Almelo zelf. Dat is bijna 80 procent. Uit de rest van Twente komen er ruim 400. Dat geeft aan dat de woningmarkt in Almelo een sterk lokaal karakter heeft.”